Online Veiligheid van Slim Laden

Maakt slim laden het elektriciteitsnet kwetsbaarder voor cyberaanvallen? Het interdisciplinaire project ROBUST ontwikkelt niet alleen een slim laden techniek, maar pakt ook de bijbehorende uitdagingen op die het met zich meebrengt zoals de online veiligheid en weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Sjors Hijgenaar onderzoekt dit voor netbeheerder Stedin en TU Delft, beiden ROBUST projectpartners. Hij presenteerde zijn werk in juni tijdens het 35ste International Electric Vehicle Symposium & Exhibition in Oslo, Noorwegen. Projectpartner Matthijs Kok van gemeente Utrecht heeft bij wijze van proef de hele afstand van Utrecht naar Oslo afgelegd per elektrische auto. Bekijk hieronder de presentatie van Sjors en een impressie van de reis per elektrische auto van Matthijs.

Sjors Hijgenaar op EVS congres

Sjors Hijgenaar op het EVS congres in Oslo.

Slim laden is afhankelijk van online communicatie dus ook gevoelig voor eventuele cyberaanvallen. Onderzoeker Sjors Hijgenaar presenteerde tijdens het 35ste International Electric Vehicle Symposium & Exhibition, een methode om het effect van cyberaanvallen op het elektrische distributienetwerk te testen. De effecten van een eventuele cyberaanval werden vervolgens in kaart gebracht voor de verschillende stakeholders. Bovendien analyseerde Sjors de huidige regelgeving en stuurt aan op een discussie over wetgeving rondom de online veiligheid en weerbaarheid van het laadnetwerk voor elektrische voertuigen.

>> Bekijk hier de presentatie getiteld “Cyber attacks on electric vehicle charging infrastructure and impact analysis”

Reis met elektrische auto

Matthijs Kok van gemeente Utrecht heeft de hele afstand van Utrecht naar Oslo afgelegd per elektrische auto. Matthijs is al enkele jaren betrokken in de ontwikkeling van het slim laden laadtechniek, eerst in project Smart Solar Charging en nu in project ROBUST, en wilde nu eens zelf ervaren hoe het is om voor een langere tijd op pad te gaan met een elektrische auto. Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk is dat nou eigenlijk? Zijn ervaringen waren heel positief. Langs de snelwegen zijn er heel veel snelle laadpunten waardoor je na een korte stop weer snel verder kunt. De oversteek per boot was ook gemakkelijk en ontspannen.

Bekijk hieronder een impressie van de reis: