Utrecht verkozen tot internationale uitblinker in inzet van groene energie en slimme mobiliteit
Utrecht wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en ondersteunt actief vooruitstrevende initiatieven en innovaties om dat te bereiken. Door krachten te bundelen, wordt er succesvol gewerkt aan een bloeiende, groene stad. Deze inspanningen zijn beloond door een vakkundige jury, die Utrecht verkoos tot winnaar van de Fully Charged CITIES Award van het gerenommeerde Fully Charged platform. Fully Charged is het nummer 1 kanaal voor groene energie en elektrische voertuigen met wereldwijd een miljoenen publiek. Utrecht en haar duurzame oplossingen zijn in beeld gebracht in drie afleveringen, waaronder één over het stadsbrede netwerk van bidirectionele autolaadsystemen. Dit duurzame energiesysteem is het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de stad Utrecht binnen het innovatieproject Smart Solar Charging, gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De oplossing wordt de komende jaren doorontwikkeld in de innovatieprojecten ROBUST en FLEET en toegepast in IRIS.
Internationaal inspirerend voorbeeld
Met het Fully Charged CITIES programma wil het Fully Charged platform steden in het zonnetje zetten. Zo kunnen deze steden weer andere steden inspireren op het gebied van gezond en duurzaam stedelijk leven. Voor de Fully Charged CITIES Award ontving het programma inzendingen uit Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Australië. De jury bestond uit journalisten, wetenschappers en experts op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Met deze prijs erkent de jury Utrecht als uitblinker in de inzet van schone energie en emissievrij vervoer en als hotspot voor gezond stedelijk leven in Europa.
Bekijk hieronder de aflevering over bidirectionele autolaadsystemen:
Altijd duurzame energie beschikbaar
Smart Solar Charging is hét voorbeeld van hoe de elektrische auto echt impact krijgt binnen de energietransitie. Lokaal opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in elektrische auto’s via een slim bidirectioneel laad- en opslagsysteem, ook wel vehicle-to-grid (V2G) genoemd. Opgeslagen duurzame energie kan later weer worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet en worden gebruikt op momenten dat er geen duurzame energie opgewekt kan worden. Zo is er altijd duurzame energie beschikbaar. Opslag in enkele duizenden auto’s is al genoeg om een stad als Utrecht van duurzame energie te voorzien.
Eerste bidirectionele stad ter wereld
Eén van de doelen van de stad is om ’s werelds eerste bidirectionele stad te worden. Dankzij toonaangevende organisaties als We Drive Solar en innovatieprojecten als Smart Solar Charging is de stad goed op weg om dit doel voor 2030 te bereiken. Er staan nu al 500 bidirectionele laadstations in Utrecht. Binnenkort wordt ook het nieuwe internationale standaard protocol voor bidirectioneel laden geïmplementeerd (ISO15118). Met dit protocol wordt het voor alle toekomstige elektrische auto’s mogelijk om bidirectioneel energie uit te wisselen. We Drive Solar en de Gemeente Utrecht werken ook nauw samen met Hyundai om deze technologie op te schalen. In 2022 zal Hyundai de eerste 150 commercieel geproduceerde bidirectionele IONIQ 5-auto’s leveren.
Projecten voor duurzame toekomst
Inmiddels geven twee projecten vervolg aan Smart Solar Charging. Dit zijn de TKI-projecten FLEET en ROBUST. In het IRIS project wordt het bidirectionele deelauto concept bovendien toegepast als duurzame deelmobiliteit in Kanaleneiland. Hier wordt in Europees verband de meest duurzame stadswijk van de toekomst gerealiseerd. Het Utrecht Sustainability Institute (USI) werkt in deze projecten nauw samen met partners als Gemeente Utrecht en We Drive Solar. Smart Solar Charging wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). FLEET en ROBUST worden financieel ondersteund door het TKI Urban Energy fonds van Topsector Energie en de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-regeling respectievelijk. IRIS wordt ondersteund door het Horizon2020 programma van de EU.
Bekijk alle afleveringen van Fully Charged over Utrecht (YouTube)
Aflevering 1: Utrecht fietsstad en prijsuitreiking
Aflevering 2: Bidirectionele autolaadsystemen
Aflevering 3: Initiatieven voor autodelen in nieuwe woningbouwprojecten