Koning opende internationaal testcentrum voor elektrische voertuigen

Iedereen kan nu grootschalig onderzoek doen naar het laden van kleine én grote elektrische voertuigen in het testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Er komen steeds meer elektrische voertuigen daarom is het belangrijk dat dat goed samengaat met het elektriciteitsnet. In het nieuwe testlab in Arnhem kunnen systemen volledig getest worden in verschillende configuraties, zodat de doorwerking op het net beter getoetst kan worden. Dit testlab is ontwikkeld door ElaadNL, projectpartner van project ROBUST. In ROBUST bouwen bedrijven, kennisinstellingen en netbeheerders samen aan een energiesysteem dat het elektriciteitsnet ontlast door inzet en afstemming van flexibele energiebronnen. Deze flexibele energiebronnen zijn teruglevering van duurzame energie aan het net die is opgeslagen in stationaire batterijen en autobatterijen,  dosering van energie afkomstig van zonnepanelen en slimme aansturing van warmtepompen.

Koning opent Elaad Testlab

Elektrische voertuigen zijn in opmars. Er komen niet alleen meer kleine elektrische voertuigen zoals personenauto’s en motoren, maar ook steeds meer groot materieel zoals bussen, vrachtwagens en zelfs kleine vliegtuigen. Het is belangrijk dat deze voertuigen goed geladen kunnen worden, maar ook dat het elektriciteitsnet daardoor niet overbelast raakt. Het testcentrum in Arnhem biedt een gecontroleerde testomgeving voor optimale afstemming tussen elektrische voertuigen, laadpalen en het elektriciteitsnet. Voertuigen en laadpalen kunnen ook getest worden in combinatie met andere elementen zoals zonnepanelen en met slim laden, waarbij het tijdstip van laden kan worden uitgesteld naar een rustiger laadmoment. Laadpaalfabrikanten, laadpaalbeheerders, leveranciers van energiediensten, netbeheerders, onderwijsinstellingen en autoproducenten kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten van ElaadNL.

Feestelijke opening

Koning Willem-Alexander opende het testcentrum op 8 juni en werd meegenomen langs het brede scala aan faciliteiten die het centrum te bieden heeft. Ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Witjes van de provincie Gelderland waren bij de feestelijke opening aanwezig. Directeur van ElaadNL Onoph Caron bedankte de provincie Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de netbeheerders voor het mogelijk maken van deze belangrijke stap.

Lees hier het volledige artikel van ElaadNL, bekijk hier het fotoverslag of hieronder een impressie van de opening.

Netontlasting met ROBUST

Ook al lijkt de toename van elektrische voertuigen overbelasting van het net te veroorzaken, tegelijk kunnen deze voertuigen ook juist de oplossing bieden. Het zijn namelijk enorme flexibele energiebronnen als duurzame energie wordt opgeslagen in de batterijen en later weer terug geleverd wordt aan het net. ROBUST bouwt voort op project Smart Solar Charging, waar al een Utrechts stadsbreed netwerk is gerealiseerd van laadpalen en deelauto’s die energie kunnen opslaan in autobatterijen en kunnen terug leveren. Een paar duizend auto’s is al genoeg om een stad als Utrecht van energie te voorzien en er zijn 130.000 auto’s in de stad. Dit heeft dus een enorme potentie als flexibele energiebron.

ROBUST is een flexibel energiesysteem door de inzet en afstemming van flexibele energiebronnen, zoals energie opgeslagen in autobatterijen en stationaire batterijen, en dosering van energie afkomstig van zonnepanelen en slimme aansturing van warmtepompen. Het unieke van project ROBUST is dat naast de techniek zelf, veel aandacht wordt geschonken aan niet-technische aspecten zoals eindgebruikers en hun gedrag en wensen, maar ook hoe deze techniek past binnen beleid en regelgeving. Hierdoor wordt het systeem integraal klaargestoomd voor implementatie.